LZV cursus

LZV Opleiding

Osseforth Opleidingen is een van de weinige opleiders in Limburg die de opleiding verzorgt voor het LZV certificaat. LZV betekent:  Lange en Zware voertuigen (LZV's) ook wel Eco combi's genoemd.

Om met een LZV te mogen rijden worden diverse eisen gesteld aan het voertuig, de chauffeur, het gebruik van de voertuigen en de wegen. Hiervoor moet een speciaal LZV certificaat worden gehaald.

Het LZV certificaat: voor wie?
Chauffeurs die met lange en zware voertuigen willen rijden zijn verplicht om een LZV certificaat te halen als ze met een dergelijke combinatie in Nederland de weg willen op gaan. Deelnemers zijn ervaren chauffeurs met vijf of meer jaren relevante werkervaring en in het bezit van een geldig rijbewijs CE.

De LZV opleiding
De cursus voor het behalen van een LZV rijbewijs bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte. In de cursus worden o.a. de volgende theoretische onderwerpen behandeld:
- Verkeerswetgeving, administratie en documenten
- Route keuze en route voorbereiding
- Verkeersdeelname en beroepshouding
- Brandstof besparende rijstijl, anticiperend gedrag
- Invloed van de lading op de voertuig beheersing
- Optreden bij verkeersongevallen, calamiteiten en pech situaties 

Praktische onderwerpen LZV Opleiding: 
Aan bod komt de "Controle voertuig combinatie en lading".  Vervolgens wordt er een examen route gereden in de regio Geleen-Sittard, Maastricht (Beatrix haven) of in de regio Heerlen- Kerkrade. Vanaf Nieuwstadt kan men ook kiezen voor de Regio Roermond. Gedurende de rit komen er diverse bijzondere verrichtingen aan bod.

Cursus duur LZV Opleiding
De cursusduur voor het behalen van het LZV certificaat is 1 dag met 1 cursist, of 2 dagen met twee cursisten (tellen dan ook beide mee voor 14 uur voor de nascholing/code 95).

Examen LZV
Er wordt een praktische en theoretische examen afgenomen door het CCV. Bij een goed resultaat van de toetsen ontvangen deelnemers het certificaat Chauffeur Lange en Zware Voertuigen, het LZV ceritifcaat. Het LZV examen wordt afgenomen door het CCV in Elsloo of Nieuwstadt.

De LZV examens zien er als volgt uit:
Theorie:
een mondeling examen van 45 minuten over kennis verkeer m.b.t. de speciale LZV regelgeving en de specifieke eisen van de LZV voertuig eisen
Praktijk: een rijexamen van 90 minuten, waarbij gekeken wordt naar defensief en schade preventief rijgedrag, rijstijl, toepassing van HNR Het Nieuwe Rijden, manoeuvreren. Beide examens worden achterelkaar op 1 dag afgenomen.

Voertuig
Deze opleiding wordt uitgevoerd met een LZV voertuig van het transportbedrijf.

LZV Opleiding behalen bij Osseforth Opleidingen! | Osseforth Opleidingen - De trendsetter in Opleidingen © 2017