Extra uitleg rijksoverheid busrijbewijs D, D1 en E

(Beroeps)chauffeur op de bus 

Voor de opleiding is het belangrijk dat u eerst een medische keuring volgt bij een ARBO arts. Deze keuring herhaalt zich bij elke verlenging van een rijbewijs.

Na goedkeuring start je de opleiding voor het busrijbbewijs. Wanneer u kiest voor de volledige theorie opleiding, beroepschauffeur, inclusief praktische toets en Toets Besloten Terrein, dan mag u met 18 jaar op rij-examen en dan bent u vakbekwaam. Kiest u alleen voor het D (bus rijbewijs) dan mag dit pas met 24 jaar.

Onderdelen theorie-examen bus

  • Vakbekwaamheid deel 1 bevat onderwerpen over Verkeer & techniek en bevat 50 schriftelijke meerkeuzevragen 
  • De schriftelijke 50 meerkeuzevragen voor het examen Vakbekwaamheid deel 2 gaat over alle administratieve zaken rondom het personenvervoer.
  • Wil je van buschauffeur je beroep maken dan moet u ook slagen voor het examen Vakbekwaamheid deel 3. Deze bevat drie casestudies met elk 15 gesloten vragen. 

Onderdelen praktijk-examen bus

  • Praktijkexamen Bus D
  • Praktische toets voor vakbekwaamheid D beroepschauffeur
  • Toest besloten terrein voor vakbekwaamheid D beroepschauffeur

Rijden met een bus en aanhanger

Zolang de lege aanhangwagen met daarbij het laadvermogen van de aanhanger niet zwaarder is dan 750 kilo dan kun je hiermeer rijden met het gewone busrijbewijs. Maar ga je met een zwaardere, grotere aanhangwagen rijden, dan heb je wel een DE of D1E rijbewijs nodig. 

Word buschauffeur of blijf buschauffeur

Jarenlange ervaring in het doceren van personenvervoer zorgt ervoor dat je wel moeten kiezen voor de busopleiding gegeven door Osseforth Opleidingen. Ben je al beroepschauffeur? Dan kies uit verschillende nascholingscurussen of voor de speciale nascholingsweek voor buschauffeurs!

 
Extra informatie rijksoverheid over busrijbewijs D - Osseforth | Osseforth Opleidingen - De trendsetter in Opleidingen © 2022