Rechtstreeks rijbewijs A2 vanaf 31 december.
  • rechtstreeks rijbewijs a2 vanaf 31 december.

Rechtstreeks rijbewijs A2 vanaf 31 december.

Rechtstreeks rijbewijs A2 vanaf 31 december.

Per 31 december 2013 kunnen aspirant motorrijders vanaf 20 jaar rechtstreeks hun rijbewijs A2 voor de middelzware motor halen. Daarvoor moeten ze een theorie-examen en een tweedelig praktijkexamen doen. Het CBR verwacht in 2014 zo’n duizend eerste examens af te nemen in deze nieuwe categorie.
Sinds de invoering van de derde Europese richtlijn rijbewijzen op19 januari 2013 kun je pas je rijbewijs A2 (minimaal 25 kW en maximaal 35 kW en minder dan 0,1 kW per kg) halen als je minimaal 20 jaar oud bent en minimaal 2 jaar het rijbewijs A1 voor de lichte motor (maximaal 125 cc, maximaal 11 kW en minder dan 0,1 kW per kg) hebt. Maar de Europese regels maken het nu ook mogelijk dat je direct je A2-examen kunt doen. Daar wordt de Nederlandse wet op aangepast.

20 jaar
Per 31 december 2013 mag je voor je rechtstreekse rijbewijs A2 vanaf 20 jaar beginnen met rijlessen. Je moet dan het theorie-examen voor de motor al hebben gehaald of het autorijbewijs hebben. Als je Het theorie-examen voor de motor hebt gehaald, kun je vanaf 20 jaar praktijkexamen voertuigbeheersing en praktijkexamen verkeersdeelneming doen.

Informatiebijeenkomsten
De overige regels voor het motorrijbewijs blijven hetzelfde. Minimaal 2 jaar na het verkrijgen van je A2-rijbewijs mag je het A-rijbewijs voor de zware motor halen. Daarvoor hoef je alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen. Vanaf 24 jaar kun je ook rechtstreeks het rijbewijs A halen via een theorie-examen, een praktijkexamen voertuigbeheersing en een praktijkexamen verkeersdeelneming. Eind november start het CBR met een serie informatiebijeenkomsten op een
aantal grote locaties in het land. Naast de informatie over 2-rechtstreeks zal het CBR daar de verschillen tussen de diverse categorieën in voertuigeisen en leeftijdseisen nogmaals onder de aandacht brengen. Verder komen de vernieuwingen in TOP internet voor het reserveren van motorexamens aan de orde. In de eerste week van oktober heeft het CBR een enquête uitgezet onder rijopleiders over de eerste ervaringen met het nieuwe A-regime. De uitkomsten van deze enquête komen ook aan bod op de informatiebijeenkomsten.

TOP internet
Opleiders kunnen nu al capaciteit kopen voor een A-examen. Na 1 december kunnen ze de reservering voor ‘A2 rechtstreeks’ invoeren. Die krijgt straks de naam A2-R. Het CBR past het examenreserveringssysteem TOP internet aan voor optimale begeleiding en ondersteuning bij het
reserveren van de juiste producten van de categorie A. Zo werkt het CBR aan het ontwikkelen van een adviestabel, die de opleider waarschuwt als hij een examen reserveert voor een kandidaat die
vanwege zijn leeftijd en (het ontbreken van) eerder behaalde rijbewijzen niet in aanmerking komt voor een bepaalde motorcategorie.

 

Rechtstreeks rijbewijs A2 - Osseforth Nieuws | Osseforth Opleidingen - De trendsetter in Opleidingen © 2020