Veelgestelde vragen

Vaarbewijs

  • Aan welke medische eisen moet ik voldoen?

    Om een Klein Vaarbewijs te verkrijgen moet je voldoen aan de keuringseisen voor de binnenvaart. Tot en met het examen heb je formeel nog niets te maken met medische eisen. Pas als je geslaagd bent en een aanvraag indient voor het Klein Vaarbewijs moet duidelijk zijn dat je voldoet aan de keuringseisen. Je moet daartoe een Eigen Verklaring invullen. Deze ontvang je op het moment dat je het vaarbewijs aanvraagt. Als alle vragen met 'nee' zijn beantwoord stuur je de Eigen Verklaring samen met de aanvraag voor het Klein Vaarbewijs naar de Stichting Vamex.

    Als op de Eigen Verklaring één of meer vragen met 'ja' zijn beantwoord laat je een arts een schriftelijke verklaring afgeven, waaruit de aard en de ernst van de aandoening blijkt. De Eigen Verklaring wordt, samen met de verklaring van de arts, beoordeeld door de medisch adviseur vaarbewijzen van het CBR. De contactgegevens staan op de Eigen verklaring.

    Twijfel je of het wel zin heeft om aan de cursus of het examen te beginnen omdat je misschien straks geen vaarbewijs zou kunnen krijgen vanwege een medische aandoening, dan kun je helaas niet tevoren al een Eigen verklaring invullen. Je kunt je echter wel volledig laten keuren, volgens de keuringseisen voor de binnenvaart, door een van de door de IVW aangewezen keuringsartsen, Dit brengt extra kosten met zich mee, maar je hebt dan wel een antwoord op je vraag.

    Heb je vragen over de beoordeling van de Eigen Verklaring, dan kun je deze stellen aan de medisch adviseur vaarbewijzen van het CBR: vaarbewijzen@cbr.nl

  • Hoe lang is het Klein Vaarbewijs geldig? (bron: Vamex)

    Per 1 juli 2014 is de verplichte verlenging van het vaarbewijs op 70-jarige leeftijd wettelijk afgeschaft. Ook het daarna elke 5 jaar opnieuw verlengen van het vaarbewijs is niet langer meer nodig.

    Met deze wetswijziging is het Klein Vaarbewijs en het Groot Pleziervaartbewijs dus onbeperkt geldig geworden. Dit geldt ook voor alle bestaande vaarbewijzen die voor 1 juli 2014 zijn afgegeven en nog een vervaldatum op het vaarbewijs hebben. Vaart u alleen in Nederland? Als u uw vaarbewijs alleen in Nederland gebruikt, dan kunt u gewoon met uw vaarbewijs blijven varen, ook al heeft uw vaarbewijs een vervaldatum die inmiddels is verstreken. Uw vaarbewijs is immers op basis van de nieuwe wetgeving onbeperkt geldig. De geldigheid van alle vaarbewijzen zal door de politie in Nederland gecontroleerd worden op basis van de nieuwe regelgeving. Vaart u in het buitenland? Als u ook in het buitenland gebruik wilt maken van uw vaarbewijs, is het verstandig uw vaarbewijs met een (binnenkort) verlopen vervaldatum om te ruilen voor een nieuw exemplaar zonder vervaldatum. Daarmee voorkomt u in ieder geval mogelijk lastige discussies met de buitenlandse politie, die vaak niet op de hoogte is van wetswijzigingen in een ander land. Wilt u uw vaarbewijs omruilen voor een nieuw exemplaar zonder vervaldatum, dan kunt u via het blauwe blok hiernaast een omzetting aanvragen.

    Per 1 juli 2014 is de verplichte verlenging van het vaarbewijs op 70-jarige leeftijd wettelijk afgeschaft. Ook het daarna elke 5 jaar opnieuw verlengen van het vaarbewijs is niet langer meer nodig.

    Met deze wetswijziging is het Klein Vaarbewijs en het Groot Pleziervaartbewijs dus onbeperkt geldig geworden. Dit geldt ook voor alle bestaande vaarbewijzen die voor 1 juli 2014 zijn afgegeven en nog een vervaldatum op het vaarbewijs hebben.

  • Hoe regel je het vaarbewijs theorie examen?

    De vaarbewijsexamens worden afgenomen door het exameninstituut VAMEX. Het theorie-examen vindt plaats in Den Bosch. De kosten voor het examen zijn €49,-. Het theorie-examen kun je rechtstreeks reserveren via www.vamex.nl.

    Volgens de wet hoeft er geen praktijkexamen te worden afgelegd.

    Osseforth Opleidingen organiseert 4x per jaar een vrijblijvene praktijkavond waarbij je zelf o.a. kunt leren varen en kunt aan- en afmeren.

     

     

  • Ik heb een jetski, welk vaarbewijs past daarbij?

    Voor een Jetski, heb je op rivieren, kanalen en binnenmeren (bv het Julianakanaal) Vaarbewijs 1 nodig, ga je vervolgens varen op een ruim binnenwater zoals de Westerschelde, Oosterschelde, de Waddenzee of het IJsselmeer,  dan heb je Vaarbewijs 2 nodig.

  • Ik wil gaan varen in het buitenland. Hoe is dit geregeld?

    De meeste Europese landen hebben met elkaar afgesproken dat bezoekende watersporters voor zeil- en motorboten een Internationaal Vaarbewijs, het International Certificate of Competence (ICC) moeten hebben. Het is zelfs vaak zo dat ook al bent u in Nederland niet vaarbewijsplichtig, u in het buitenland wel om een ICC wordt gevraagd als u daar met een pleziervaartuig vaart.

    Het ICC wordt in Nederland afgegeven door VAMEX en is geïntegreerd met het Klein Vaarbewijs. Mocht u nog in het bezit zijn van een voor 1 januari 2010 door de ANWB afgegeven papieren ICC dan blijft deze geldig tot de vervaldatum. Als u uw oude ICC wilt verlengen kan dit alleen door een omzetting aan te vragen van uw huidige vaarbewijs. Daarmee heeft u dan beide documenten op één pas.

    Het geïntegreerde document kent twee versies, afhankelijk van het geldende vaargebied:

    • Het Klein Vaarbewijs I (of GPB I) is tevens een ICC Inland waters
    • Het Klein Vaarbewijs II (of GPB II) is tevens een ICC Inland + Coastal waters

    Afgifte van het ICC is ook mogelijk op basis van het (Beperkt) Groot Vaarbewijs A of B of het Rijnpatent. Dit leidt automatisch tot de afgifte van een van de bovengenoemde gecombineerde versies.

    Naast de bovengenoemde geïntegreerde versies geeft VAMEX ook een los ICC Coastal Waters af, aan diegenen die niet beschikken over een van de bovengenoemde vaarbewijzen, maar wel in het bezit zijn van het diploma Theoretische Kustnavigatie (TKN) van het Watersportverbond. 

    Meer informatie

    Wanneer u met uw boot naar of in het buitenland wilt varen is het raadzaam u voldoende voor te bereiden en u  te (laten) informeren over de algemene en specifieke regels en voorschriften die in bepaalde landen gelden. Zowel de ANWB als het Watersportverbond geven op hun website uitgebreide informatie over varen in het buitenland, welke papieren en verzekeringen nodig zijn en welke specifieke regels per land gelden.

  • Vanaf welke leeftijd kan ik het vaarbewijs gaan halen?

    Het Klein Vaarbewijs wordt afgeven vanaf 18 jaar. Het is wel mogelijk om al examen te doen voordat je 18 jaar bent.

  • Wanneer heb ik Vaarbewijs 1 nodig?

    Als je gaat varen met een boot/schip waarvan de lengte minimaal 15 meter is en maximaal 25 meter is en/ of sneller vaart dan 20 km/ uur heb je een vaarbewijs nodig.

    Vaart u alleen op 'kleine binnenwateren' zoals rivieren, meren en plassen en komt u verder niet op ruim water zoals de Oosterschelde, IJsselmeer of Wadden, dan kunt u volstaan met het Klein Vaarbewijs-1 (VB-1).Het Klein Vaarbewijs 1 is gecombineerd met het internationale vaarbewijs (ICC) inland waters. U kunt hiermee in het buitenland op het binnenwater varen.

     

  • Wanneer heb ik Vaarbewijs 2 nodig?

    Als je gaat varen met een boot/schip waarvan de lengte minimaal 15 meter is en maximaal 25 meter en/ of sneller vaart dan 20 km/ uur heb je een vaarbewijs nodig. Als je dan gaat varen op ruim binnenwater ( Waddenzee, IJsselmeer, Markermeer, Wester- en Oosterschelde) en de zee dan heb je vaarbewijs 2 nodig. Het maakt niet uit hoe hard de boot/schip kan.

  • Wat is het verschil tussen vaarbewijs 1 en 2?

    Het verschil tussen vaarbewijs 1 en 2 is niet de lengte of de snelheid van de boot, maar waar je gaat varen. Op rivieren, kanalen en binnenwateren vaarbewijs 1. Vaarbewijs 2 is verplicht als je gaat varen met een vaarbewijsplichtig schip op bijv; de Wadden, Ijsselmeer, Markermeer, Ooster- en Westerschelde en de zee.

  • Welke Cursusmateriaal is er nodig?

    Tijdens de cursus Vaarbewijs 1 en 2 gebruiken we de speciaal voor de cursus ontwikkeld Theorieboek Vaarbewijs 1en 2. Deze Studiewijzer bevat de volledige leerstof voor Vaarbewijs 1 en meer dan 700 oefenvragen.

    Naast het theorieboek bieden we u de uitgebreide online adaptive elearning module aan met tekeningen, plaatjes en filmpes. Via de app krijg je iedere dag circa 40 vragen gestuurd die je op je smartphone kunt oefenen. En als je een onderwerp onder de knie hebt krijg je er geen vragen mee over. Zo leer je alleen datgene wat je niet beheerst.

  • Welke onderwerpen worden behandeld ?

    o.a. de manoeuvreereigenschappen van een schip; de veiligheid; de betonning; het berekenen van waterdiepte en brughoogte; de betekenis van de diverse markeringslichten; de op de binnenwateren geldende reglementen en de voorrangsregels.

8.9

Stel direct
een vraag

We reageren binnen 24uur