Auto opleiding
Auto opleiding
maand: april 2018

Rob, een vertrouwd gezicht van Osseforth

Rob CuijpersSinds 2003 ben ik in dienst als B- instructeur bij Osseforth Opleidingen. Mijn taken binnen Osseforth zijn lesgeven als auto-instructeur en theorielessen verzorgen voor het B-rijbewijs. In de jaren dat ik bij Osseforth werkzaam ben heb ik veel dingen meegemaakt, voornamelijk leuke en positieve.

Hoe ik bij Osseforth binnen ben gekomen is een verhaal op zich. Ik had enkele jaren als automonteur gewerkt, maar haalde hier nog maar weinig voldoening uit. Ik ben me toen gaan oriënteren op de arbeidsmarkt en kwam terecht bij een open informatieavond van Osseforth Opleidingen. Na deze open informatieavond sprak het vak van rijinstructeur mij meteen aan. Het leek me leuk om (jonge) mensen iets te leren.

Na deze informatieavond werden er van de ongeveer 70 geïnteresseerden 12 personen uitgenodigd voor een vervolggesprek. Hier was ik er eentje van. Ik heb toen de kans gekregen om bij Osseforth aan de slag te gaan. Zelf was ik erg enthousiast en ik wilde dan ook meteen aan de slag. Maar helaas moest ik nog even geduld hebben. Er moest immers weer geleerd worden, want ik moest de benodigde papieren halen. Ik had destijds een andere baan en moest na het werk weer de schoolbanken in. Een drukke tijd. Dit heb ik echter als heel leuk ervaren en ik heb dan ook alles in 1 keer gehaald.

Na het behalen van de benodigde papieren ben ik gestart als rijinstructeur in het toenmalige pand in Geleen. Allemaal hartstikke leuk. Ik kreeg een nieuwe wagen en mijn eigen leerlingen. De theorielessen die ik verzorgde gaf ik in hetzelfde pand. Ik zat met een aantal leerlingen op een bovenverdieping van het pand die enigszins was ingericht als leslokaal. Nu kun je je nauwelijks meer indenken dat het lesgeven toen gebeurde uit de boeken met behulp van een flip-over en een whiteboard. Na een tijdje kreeg ik de beschikking over een beamer. Niet meer te vergelijken met de digitale middelen waarvan we nu gebruik maken tijdens de theorielessen.

Tien jaar geleden zijn we naar het huidige pand in Elsloo verhuisd. Saillant detail is dat ik zelf ook nog een handje heb mogen meehelpen met de ruwbouw om de gaatjes in mijn planning te vullen. Met het nieuwe pand deden ook andere vernieuwingen hun intrede: papieren agenda en papieren instructiekaarten werden vervangen door tablets, theorielokalen werden van alle gemakken voorzien en sinds enkele jaren hebben de laatste nieuwe leswagens de beschikking over een lescam. Dit is een camerasysteem in de auto waarmee we de lessen kunnen volgen en samen met de leerlingen kunnen terugkijken. Een super stukje extra begeleiding waardoor de lessen nog beter geëvalueerd kunnen worden. Wat een verwennerij zou je haast denken.

Toch blijft het een pittig baantje en moet je soms de nodige (doods)angsten bij de leerlingen wegnemen. Dagelijks redden we levens zou je kunnen zeggen en maken we de deelnemende partijen weer een stuk wijzer in het verkeer. Zelfs als ervaren rot in het vak moet je blijven opletten, want het verkeer blijft veranderen. Het is ook altijd weer een uitdaging om de leerlingen zodanig te prikkelen om na de opleiding geheel zelfstandig in het huidige verkeer deel te laten nemen. Vergeet niet: iedere leerling is anders en heeft een andere benadering nodig. Oppassen en aanpassen dus, dat is waar het in mijn baan hoofdzakelijk om draait. En als kers op de taart: de dankbaarheid als ze hun felbegeerde roze papiertje, of eigenlijk kaartje, in ontvangst mogen nemen.

Rob Cuijpers

Rob een vertrouwd gezicht - Osseforth Blog | Osseforth Opleidingen - De trendsetter in Opleidingen © 2020